[FreeIPA]: Inleiding

In deze serie blogs ga ik proberen uit te leggen hoe mijn (FreeIPA) testnetwerk werkt en hoe ik het heb opgebouwd en waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt.

De reden dat ik het uitsplits in meerdere delen is zodat ik waar nodig de diepte in kan, zonder dat het een lang verhaal wordt waar je als lezer door de bomen het bos niet meer ziet.

De verdeling zal er ongeveer zo uit komen te zien:

Om dan meteen maar met de deur in huis te vallen:

Inleiding

Het draaien van een netwerk welke LDAP gebruikte om gebruikers aan te melden heeft mij altijd erg gefascineerd, ook voor mijn Linux tijdperk. Toen ik erachter kwam dat dit in Linux ook ging, dankzij projecten als OpenLDAP e.a. was mijn interesse gewekt. Ik wilde weten hoe de vork in de steel zat.

Het was voor mij toen echter niet te behappen hoe ik met de toegereikte puzzelstukjes een compleet plaatje moest maken dus ging het project na een paar keer proberen en falen de ijskast in tot ik genoeg kennis had om er wél iets van te maken.

Dat moment kwam ongeveer een jaar geleden (2016). Inmiddels ben ik ouder, wat wijzer en bekwamer met Linux en de verschillende onderdelen en opties die het bied. Ook de projecten die het mogelijk maken zoals OpenLDAP en 389DS zijn een stuk volwassener geworden en de documentatie is sterk verbeterd. Ook komen er nu projecten als FreeIPA naar voren die als een soort lijm alle benodigde puzzelstukjes voor je aan elkaar lijmen en ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk een goed draaiend netwerk hebt.

Met dit in het achterhoofd besloot ik nogmaals de gok te wagen..

Niet de eerste

En ik kwam er al snel achter dat ik niet de eerste was die dit idee had. Het internet staat vol met handleidingen en how-to's hoe je dit het beste aan kunt pakken. Het probleem was echter dat: