Het is al een tijd mogelijk om games te spelen via Steam op Linux. Valve steekt er heel veel moeite in om ervoor te zorgen dat games werken zonder je in allerlei bochten te moeten wringen dankzij Proton.

Het spelen van games is voor mij iets geweest wat ik altijd alleen maar op Windows deed, en dat was ook de enige reden dat ik een dualboot configuratie (Windows 10 en Fedora Workstation) erop nahoud. Die reden is echter snel aan het verdwijnen omdat, zoals ik al eerder zei, Valve erg veel moeite doet om het zo pijnloos mogelijk te laten werken allemaal.

Games die geen native Linux variant hebben kun je vaak toch spelen door in de instellingen van het spel in Steam aan te geven dat er een bepaalde Proton versie (vaak de meest recente) gebruikt moet worden. Daarna is het spel gewoon te spelen zoals elk ander spel. Hier geld helaas wel dat het resultaat niet altijd een speelbaar spel is, vooral niet als er gebruik gamaakt wordt van bijvoorbeeld kernel-level anti-cheat software die nog niet overgezet is naar Linux. Veel van de games die dit gebruiken zijn online shooters zoals bijvoorbeeld Valorant.

Flatpak

Eén van de dingen die het installeren van Steam voor mij zo lang heeft tegengehouden was het feit dat je systeem vrij “vervuild” raakte omdat Steam (nog) een 32 bit applicatie is die dus veel 32 bit afhankelijkheden met zich meeneemt als je het installeert. Dat zorgt vroeg of laat voor problemen met upgraden naar een nieuwe Fedora versie, en dat was dus voor mij de reden om de boot af te houden.

Totdat Steam officieel beschikbar kwam via Flathub. Dat maakt het installeren een stuk makkelijker en schonen, omdat je geen afhankelijkheden installeert in de rest van je besturingssysteem (voor meer info, zie de Flatpak FAQ pagina).

Een ander groot voordeel is dat Flatpak ervoor zorgt dat er een uniforme basis is. Zo hoeft Valve niet met elke distributie rekening te houden als er eigenaardigheden zijn. Dat scheelt ontwikkeltijd en dus geld, en dat is voor een bedrijf als Valve natuurlijk fijn nieuws.

GPU drivers

Omdat er gebruik gemaakt wordt van Flatpak is het installeren van (de juiste) GPU drivers ook erg makkelijk. Standaard installeert Flatpak dezelfde drivers als die het hoofd besturingssysteem gebruikt, maar dit is indien nodig aan te passen. Dat is handig als de meest recente nvidia driver bijvoorbeeld bugs heeft met een game die je veel speelt. Je kunt dan de driver niet laten updaten, of de vorige versie blijven gebruiken terwijl je besturingssysteem wél de update krijgt en daarvan profiteert.