Windows Updates (en andere zaken) gezien vanuit een Fedora gebruikers perspectief

Er is al veel geschreven en gezegd over het update proces van Windows. Hier mijn opvattingen als een Fedora (Linux) gebruiker.

Het update proces in vogelvlucht

Het updaten van Windows gaat ongeveer als volgt:

Het tweede punt is het punt wat mij het meeste opviel. Fedora volgt hetzelfde idee maar de uitvoering is anders:

Zoals je ziet is het proces in theorie hetzelfde maar de uitvoering is anders. Het verschillende tweede punt is ook waar ik mijn wenkbrauwen bij optrek. Waarom moet de machine mogelijk meerdere keren opnieuw opgestart worden om de updates in rondes te installeren? Waarom kan dat niet in een keer?

Andere punten

Wat ik ook wel eens zie is de optie “bijwerken en afsluiten” in plaats van “afsluiten” in het aan/uit menu in Windows. Ook hierbij gaan mijn wenkbrauwen omhoog, want waarom zo dwingend? Ik snap dat het in het verleden bij oudere Windows versies nogal eens gebeurde dat mensen updates oversloegen, en dat is nooit verstandig. Maar is het dan echt nodig om het meteen zo dwingend te doen? Dit komt, op mij, een beetje over alsof Microsoft weinig vertrouwen heeft in de gemiddelde Windows gebruiker.

Wat ik vroeger wel eens hoorde was de neiging van Windows om tijdens een willekeurig moment (vaak een slecht gekozen moment) te herstarten om updates te installeren. Dit is iets wat ik al een paar jaar niet meer heb gehoord, maar ik vraag me af of het helemaal is uitgesloten.

Nog meer spijkers op laag water: het feit dat Windows nog steeds niet alles via een centrale plek kan laten lopen voor updates van het OS en de geinstalleerde software. Ja, de Microsoft Store probeert het al jaren, maar echt van de grond komen wil dit maar niet. En dan vraag ik me af waarom dat is? Op telefoons is het gemeengoed (App Store, Google Play Store, etc), op Macs is het gemeengoed (App Store) en op vrijwel elke Linux distributie onder de zon is het gemeengoed. Waarom dan niet op Windows?