Wat doe ik met Fedora installeren

Ik heb recent een aantal Fedora installaties vanaf nul gedaan, en toen viel me op dat ik na het installeren toch stiekem best veel aanpas of installeer. Hier een beschrijving van wat ik precies doe, en waarom ik dat doe.

De installatie van Fedora zelf

Dit is een proces wat ik niet aanpas. Ik heb er dus ook niks echt nuttigs over te zeggen, dus doe ik dat ook niet.

Na de installatie

Na het installeren van Fedora krijg je een scherm waar je, onder andere, je gebruikersaccount aanmaakt. Hierna kom je op je (nieuwe) desktop terecht en kun je aan de slag. Het eerst wat ik doe is het installeren van software updates en (indien nodig) de machine herstarten.

Daarna installeer ik vrijwel altijd de volgende zaken:

Aanpassing systeemzaken

Ook een aantal systeemzaken pas ik aan, namelijk het systeembrede configuratiebestand voor de editor vim, en DNS instelligen voor het netwerk.

Vim configuratiebestand

Dit pas ik aan omdat ik een aantal instellingen in vim graag anders heb dan hoe ze standaard komen, bijvoorbeeld de grootte van een tab naar 4 spaties, en geen 8.

Hiervoor heeft vim een standaard configuratiebestand in /etc/vimrc.local, waar ik het volgende in doe:

set showmatch
set smartcase
set tabstop=4
set shiftwidth=4
set smartindent
set autoindent
set number
set modeline
set background=light
syntax enable
colorscheme habamax

Aanpassing DNS instelling(en)

Omdat ik hier intern een eigen domein heb moet ik er zeker van zijn dat de juiste DNS server word geraadpleegd voor dit domein. Helaas heeft Fedora de neiging dit soms te negeren, waardoor communicatie met het domein niet kan. Dit ‘forceer’ ik door het volgende in /etc/systemd/resolved.conf.d/override.conf te plaatsen:

[Resolve]
DNS=10.0.0.253
Domains=~timberwolfstraat.local

Na het installeren van software en het doen van aanpassingen

Als ik klaar ben met het installeren en updaten van software en het doen van aanpassingen is er maar één ding wat er nog moet: een herstart. Daarna is het systeem klaar voor gebruik.