Na 8 jaar is het doek gevallen voor mijn System76 laptop. Het toetsenbord werkt niet meer goed, na jaren aangeslagen te zijn. Er is een vervangend toetsenbord beschikbaar, maar dit is kosten technisch geen goed idee gezien de prijs en het feit dat het uit het buitenland moet komen met alle importkosten die daar bij komen kijken.

Het is jammer, want dit was de eerste laptop die ik kocht waar Linux opstond. Het is een perfecte laptop, die zelfs na 8 jaar trouwe dienst nog prima mee kon komen (met wat upgrades over de jaren).

De laptop in kwestie is mijn System76 Kudu Professional uit 2014.

Reparatie?

Een nieuw/vervangend toetsenbord voor deze laptops is nog te bestellen voor rond de 80 dollar. Helaas moet dit uit de VS komen, en komen er dus importkosten bovenop. Het totaalbedrag zou zo rond de 100 tot 110 euro komen, en dat is een 8 jaar oude laptop niet meer waard. Ik heb daarom besloten de laptop met pensioen te sturen na zoveel jaar trouwe dienst.

Update 01-01-2023

Na een jaar nog doorgedraaid te hebben met een extern toetsenbord is het doek nu echt, definitief, gevallen. De hardware heeft het begeven. Ik heb na 9 jaar trouwe dienst de schijven eruit gehaald en het RAM geheugen, wat meteen in een andere machine gebruikt kon worden. De schijven zijn nu in gebruik als externe schijven en doen nog prima hun ding.