Fedora Workstation op de Framework 13
Fedora Workstation op de Framework 13

Ik ben nu ongeveer een dag de eigenaar van een tweedehands Framework 13. De ervaring tot nu toe is erg positief. Het installeren van de SSD was erg makkelijk door de manier waarop de laptop is gebouwd.

Hardwareinstallatie

Vijf T5 (Torx) schroeven loshalen aan de onderkant en het toetsenbord (het hele bovendeel) van de laptop is los te klikken. Dit zit niet vast met plastic clipjes of lijm, maar met een tweetal magneetjes. Ook zijn hier erg goede handleidingen voor beschikbaar vanuit Framework zelf, iets wat je niet vaak ziet.

Update 23-08-2023:

Ik heb een model met de 1e generatie scharnier, wat het bekende probleem heeft wat te zwak te zijn. Ik heb hiervoor de vervangende scharnierkit besteld.

Softwareinstallatie

Als besturingssysteem heb ik voor Fedora Workstation gekozen, al mag dat geen verrassing zijn. Het installeren hiervan was plain sailing, alle hardware word out-of-the-box herkend door Fedora en het is dus echt een kwestie van installeren en vergeten.

Zelfs de vingerafdrukscanner in de powerknop werkt naar behoren, al was het configureren daarvan niet zo makkelijk als andere handleidingen me deden geloven, maar dat komt omdat mijn gebruikersaccount(s) centraal vanuit FreeIPA komen.

Helderheidstoetsen

De laptop heeft twee toetsen om de schermhelderheid aan te passen op het toetsenbord. Dit was het enige wat niet meteen werkte, al is dat bekend en is er een oplossing voor. Ik heb dat zelf iets anders aangepakt:

sudo vim /etc/default/grub

En dan de regel GRUB_CMDLINE_LINUX aanvullen met module_blacklist=hid_sensor_hub. Het bestand opslaan en de grub configuratie herladen met

sudo grub2-mkconfig -o /etc/grub2-efi.cfg

En dan herstarten. Daarna werkte de toetsen prima.

Overige zaken

Wat me tot nu toe het meeste opvalt is hoeveel zaken ik zelf kan regelen en/of upgraden. Ook de communicatie vanuit Framework zelf vind ik erg goed, denk bijvoorbeeld aan de 2e generatie scharnier.


Review tot nu toe

Tot dusver (vrijdag 25 augustus 2023) heb ik de laptop vrij intensief gebruikt. Hier wat dingen die me opvallen.

Positieve zaken

De snelheid van het systeem valt me positief op. Het opstarten gaat altijd vlot, en zonder gedoe. Dat heb ik bij een aantal andere laptops wel eens anders meegemaakt, en dan heb ik er niet eens een super snelle SSD inzitten!

Ook de CPU valt me op. Snel en stil en een redelijke accuduur. Ik heb de uitvoering met een Intel Core i5-1240P. De CPU fan blijft goed stil zolang dat kan, en word pas actief als het écht nodig is.

Het toetsenbord is me ook erg opgevallen in positieve zin. De toetsaanslag vind ik erg fijn, niet zo’n toetsenbord waar je als je naar de toets kijkt deze al indrukt en geen ruimte hebt. Deze toetsen zijn wat hoger (1.5mm) waardoor er wat meer ruimte is om de toets in te drukken. Daar houd ik wel van.

Negatieve zaken

De CPU fan is, zodra deze actief word, érg goed te horen. Ook is de accuduur niet super, ik gok een uur of 5 tot 6 bij licht gebruik. Bij wat zwaarder gebruik daalt dit tot nu toe bij mij tot ongeveer 4 uur. Gelukkig is de laptop snel opgeladen met een USB-C lader.

Ook het scharnier is een zwak punt. Dat heb ik hierboven ook al genoteerd. Gelukkig is de oplossing hiervoor onderweg.