Vandaag is mijn Framework 13 AMD afgeleverd na ongeveer vier dagen onderweg geweest te zijn.

Na een vrij snelle en zeer goed onderbouwde snelstartids was het een kwestie van het RAM en de SSD monteren en een besturingssysteem installeren. Ook hier heeft Framework een behoorlijk uitgebreide lijst voor, en Fedora is gelukkig officieel ondersteund en zelfs aangeraden.

Het installeren van Fedora was, zoals ik eigelijk al wel verwacht had, een eitje. Alles werkt out of the box, en mijn batch (batch #5) komt met de nieuwste firmware, wat bij vorige batches een probleem kon opleveren met de AMDGPU drivers wat voor een knipperend of niet goed werkend scherm kon zorgen. Een firmware (UEFI) update lost dit op, en ik was blij te ontdekken dat deze in de fabriek voor mij al geïnstalleerd bleek te zijn.

Alles met één schroevendraaier

Zoals misschien al wel bekend is een van de doelen van Framework het makkelijk maken om je hardware te onderhouden, vervangen en upgraden. Dat is met de 13 goed gelukt, want met de schroevendraaier die erbij zit kun je letterlijk alles. Er worden maar 2 soorten schroefjes gebruikt in de hele laptop: Torx T-5 en Philips kruiskop.

Verpakkingsmateriaal

Omdat dit mijn eerste compleet eigen Framework is was het verpakkingsmateriaal nieuw. Alles is van makkelijk te recyclen papier of karton, en het weinige plastic wat er gebruikt is is ook érg goed en makkelijk te recyclen. Complimenten aan Framework!