Op dit moment is deze website nog niet geschikt voor telefoons. Excuses voor het ongemak.

Geluid op RHEL 9 beta (desktop)

Geschreven door Sebastiaan Franken op 12-01-2022 21:04 met 201 woorden en een leestijd van 1 minuut. Getagged met Linux

Op een van mijn laptops draai ik de beta release van RHEL 9 die sinds kort beschikbaar is om mee te spelen en te testen. Het viel me op dat mijn laptop geen geluid heeft, en ik in de instellingen ook geen keuze kon maken voor geluid output (via HDMI, of via de 3.5mm jack, of via de speakers).

Gelukkig was dit een probleem wat ik herkende van Fedora 35 (beta), waar de juiste systeemservice niet gestart werd omdat deze niet als actief gemarkeerd werd tijdens installatie. In Fedora was dit vrij snel opgelost door de ontwikkelaars, maar blijkbaar is deze aanpassingn niet meegekomen in de beta van RHEL.

Hoe dit op te lossen?

Simpel, door de dienst wireplumber.service als gebruiker te laten starten tijdens het starten van de machine. Dat doe je als volgt:

$ systemctl --user --now enable wireplumber.service.

Nadat je dit gedaan hebt zou je geluid het moeten doen. Het is en het blijft een beta, dus mogelijk gaat er meer niet goed. Al heb je hiermee wel een eerste stap gezet om tot een oplossing te komen. Een goede bron van meer van dit soort problemen is de pagina Common F35 bug op de wiki van Fedora.