Op dit moment is deze website nog niet geschikt voor telefoons. Excuses voor het ongemak.

Mijn thuisnetwerk 2022

Geschreven door Sebastiaan Franken op 01-02-2022 23:46 met 547 woorden en een leestijd van 3 minuten. Getagged met Linux , Netwerk , Documentatie

Mijn thuisnetwerk is iets anders dan dat van de gemiddelde persoon. In deze blog een beschrijving van hoe het er nu uitziet. Deze blog heeft een beschrijving van zowel de hard- als de software.

Hardware

Om dit niet moeilijker te maken dan noodzakelijk is werk ik van binnen naar buiten, om te beginnen bij de modem/router van Ziggo. Het complete pad is Ziggo modem/router (in bridgemodus)EdgeMax edgerouterTP Link 24 poort switchRest van het netwerk.

Ziggo modem / router

Dit stuk hardware is het enige wat ik niet 100% zelf heb uitgekozen. Door de huidige Nederlandse wetgeving en manier van werken voor ISP’s is het (nog) niet mogelijk je eigen router te gebruiken als enige router in het netwerk waardoor je de router / modem vanuit je ISP moet gebruiken.

Gelukkig is het bij Ziggo mogelijk deze in zogenaamde bridgemodus te zetten waardoor deze niets meer doet dan het verkeer doorgeven aan de volgende in de keten, wat in mijn geval de EdgeMax edgerouter is die al het werk voor me doet.

EdgeMax Edgerouter

Dit stuk hardware is de verbinding naar buiten en het kloppend hart van het netwerk. Een Ubiquiti EdgeRouter X.

Hier zit de rest van het netwerk netjes in vastgeprikt. Denk dan aan:

Software

Hardware zonder software kan weinig, dus hier een uiteenzetting van de verschillende stukken software én hoe deze geconfigureerd zijn in mijn netwerk.

Edgerouter

Op de Edgerouter draait de eigen Linux distro van Ubiquiti gebouwd bovenop Debian. Qua configuratie is hier niet veel aparts mee gedaan behalve de configuratie voor DHCP na, en een VPN verbinding naar een externe server via Wireguard.

Synology NAS

Op de NAS draait de eigen Linux distro van Synology (DSM) gebouwd bovenop Debian. Qua configuratie is hier wel het een en ander aangepast, zo is er de verbinding met mijn interne domein zodat we hier thuis met één centraal account per persoon op de PC(’s), laptop(s), WiFi en NAS kunnen inloggen en het centraal kunnen regelen.

HP DL20 server #1: Domeincontroller

Op de domeincontroller (een HP Dl20 Gen8 server) draait Red Hat Enterprise Linux versie 8 met als domeinoplossing FreeIPA.

HP DL20 server #2: Lokale installatie GitLab

Op de andere HP DL20 Gen8 draait ook Red Hat Enterprise Linux met daarop GitLab voor versiebeheer van interne projecten die ik heb.

Red Hat Enterprise Linux

Zoals je kunt lezen draai ik op beide HP Dl20 Gen8 servers Red Hat Enterprise Linux, versie 8.x. Dit is via het Red Hat Enterprise Linux developer programma wat sinds een aantal jaar bestaat. Je krijgt hierbij toegang tot downloads voor onder andere Red Hat Enterprise Linux die je, op 16 machines, ook in productie mag gebruiken. Het enige wat je moet doen om hiervoor in aanmerking te komen is het aanmaken van een gratis account bij het Red Hat Developer portaal. Als je dat eenmaal gedaan hebt kun je Red Hat Enterprise Linux (en meer) downloaden voor nop, én heb je toegang tot de Red Hat documentatie en Q&A websites.

Overzicht netwerk

Het netwerk heeft de volgende opbouw:

Sleutel Waarde
Netwerk 10.0.0.0/16
Netmask /16 (255.255.0.0)
Broadcast 10.0.255.255
DHCP software dhcpd
Domein software FreeIPA
Linux distro server(s) Red Hat Enterprise Linux
Linux distro client(s) Fedora Linux (Waarom?)