Een paar dagen geleden ben ik achter het bestaan van Starship gekomen. Dit is een tool vergelijkbaar met Oh my zsh! maar dan voor meer shells dan alleen zsh.

De keren dat ik zsh gebruik ben ik zeer tevreden en onder de indruk van Oh my zsh! en vond ik het jammer dat er niet iets soortgelijks was voor andere shells.

Starship geeft je, net als Oh my zsh! standaard een rustige shell met véél mogelijkheden tot je beschikking. De documentatie ervan is erg goed en duidelijk, en daardoor heb ik mijn eigen configuratie snel kunnen maken.

Ik heb mijn BASH $PS1 variabele geport naar Starship met een aantal extra’s:

Mijn configuratie ziet er als volgt uit:

format = """
$hostname\
$character\
$directory\
$git_branch\
$git_commit\
$git_status\
:: 
"""

add_newline = false

[hostname]
format = '\(SSH to [$hostname]($style)\) '
style = 'bold dimmed green'

[character]
success_symbol = '[\$](bold)'
error_symbol = '[\$](bold red)'

[directory]
style = 'bold blue'
read_only = ' (ro)'
read_only_style = 'bold red'
truncation_symbol = '.../'

Waarom deze tool?

Het gebruik van de commandline is op (desktop) linux distributies niet meer nodig, niet zo als het in bijvoorbeeld 2003 was. Toch is het hebben van een commandline die bepaalde zaken integreert wel fijn, zeker voor een gebruiker als ik die het werken met de commandline vanaf het begin heeft meegekregen en goed de weg kent.

Is het voor een nieuwe gebruiker aan te raden? Ja en nee. Waarom? Omdat het, zoals ik eerder zei, bepaalde dingen netjes snel beschikbaar maakt. Dit zijn de dingen die een (nieuwe) gebruiker vaak niet nodig heeft of niet op waarde weet te schatten. Vandaar de ja én nee.