Welke Linux distributie gebruik ik en waarom
Op het grootste deel van mijn desktops en laptops gebruik ik Linux als besturingssysteem. Een van de eigenaardigheden van Linux is dat er veel varianten of uitvoeringen van lijken te zijn. Welke gebruik ik, en waarom gebruik ik deze?
Al doende leert men
Toen ik met Linux begon was dat met Knoppix. Later heb ik dat ingeruild voor Ubuntu. Dat ging ook een tijd goed, tot dat niet meer het geval was omdat Ubuntu een andere kant op aan het gaan was, eentje waar ik zelf geen heil in zag. Na wat probeerwerk met distributies is de keuze op Fedora gevallen, en heb ik nooit meer teruggekeken.
Waarom Fedora wel?
Fedora sluit goed aan bij mijn wensen en eisen in een besturingssysteem:
- Het is up-to-date
- Het is veilig
- Er is veel software standaard voor beschikbaar
Het is up-to-date
Een van de kernwaardes van Fedora is dat het de nieuwste software als eerste wil aanbieden aan haar gebruikers. Dit heeft voor- en nadelen:
- Je hebt snel het nieuwste van het nieuwste
- Soms kan het niet goed werken door bugs
Tot nu toe is mijn ervaring erg goed hiermee. De situatie dat iets niet werkt heb ik in alle jaren met Fedora tot nu toe een of twee keer meegemaakt, maximaal.
Het is veilig
Standaard is Linux al meer gefocust op beveiliging en is het wat strakker geconfigureerd van Windows. Fedora gooit daar een spreekwoordelijk schepje bovenop door gebruik te maken van SELinux voor een extra laag van beveiliging. Het voordeel is extra beveiliging, en de manier waarop de ontwikkelaars van Fedora het geconfigureerd hebben zit het ook niet in de weg bij dagelijks gebruik. Wel de lusten, niet de lasten.
Omdat Fedora een Linux distributie is komen er ook snel beveiligingsupdates uit voor gevonden lekken in de meegeleverde of geïnstalleerde software.
Er is veel software standaard voor beschikbaar
Een van de zwaktepunten die mensen toekennen aan Linux in het algemeen is dat er geen software voor is. Dat is iets wat al jaren niet meer het geval is, en waar er met projecten als Flatpak snel meer verandering in komt.
Een van de voordelen van Fedora is dat er veel software standaard al beschikbaar is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Steam, VLC media player, en meer. Met Flatpak is er nóg meer software te vinden.
Het blijft helaas wel zo dat de grote namen als Microsoft Office en het Adobepakket helaas ontbreken, maar wie weet wat de toekomst brengt.
Waarom Fedora niet?
In veel gevallen is Fedora prima geschikt als dagelijks besturingssysteem. Er zijn ook gevallen waar dit niet het geval is, om een paar voorbeelden te noemen:
- Je gebruikt dagelijks software die niet beschikbaar is voor Fedora om er je geld mee te verdienen
- Je speelt veel games die (nog) niet beschikbaar zijn voor Fedora
Balans
Een van de sterke punten van Fedora voor mij is de balans tussen software innovatie en snelheid. Ik gebruik mijn machines voor alles van het ontwikkelen van (deze) website(s) tot het spelen van muziek en het kijken van films en series via Netflix. Fedora weet dit allemaal te combineren in één installatie, zonder dat ik me in bochten hoef te wringen voor het een of ander.
Zaken die ik mis
Het kunnen spelen van elk spel in mijn Steam bibliotheek en het kunnen draaien van het Adobepakket. Gelukkig is Valve zelf hard aan de weg aan het timmeren qua gaming onder Linux, dus dat is snel aan het verbeteren. Nog niet alle AAA-titels zijn speelbaar, maar het aantal speelbare titels groeit met de dag.
Software alternatieven
Bepaalde software is, zoals je hebt kunnen lezen, niet beschikbaar voor Fedora. Dat wil niet zeggen dat je dan meteen pech hebt, want voor veel van deze software zijn prima alternatieven beschikbaar.
Niet beschikbaar pakket | Alternatief / alternatieven |
---|---|
Microsoft Office | LibreOffice (standaard geïnstalleerd), Google Docs |
Adobe Photoshop | GIMP |