Op dit moment is deze website nog niet geschikt voor telefoons. Excuses voor het ongemak.

Installatie nvidia driver Fedora

Geschreven door Sebastiaan Franken op 27-02-2022 23:12 met 523 woorden en een leestijd van 3 minuten. Getagged met Fedora , Algemene handleiding

Het installeren van de officiële nvidia driver op Fedora is in de documentatie van RPMFusion goed uitgelegd. Het punt is dat niet alle benodigde stappen in detail zijn uitgewerkt, vandaar deze (Nederlandstalige) handleiding.

Stap 1: Controleer je secureboot instellingen

De nvidia driver is er eentje die niet standaard meegenomen is en niet standaard geïnstalleerd kan worden. Hierdoor is deze niet ondertekend door de officiële Fedora UEFI secureboot sleutel. De makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je de driver toch kunt gebruiken (op UEFI systemen) is door:

  1. UEFI Secureboot uit te schakelen
  2. De controle hiervan in Fedora uit te schakelen

UEFI Secureboot uitschakelen

Dit verschilt sterk per machine. Als je dit wil doen kun je dit het beste opzoeken via de website van je moederbord fabrikant.

De controle hiervan in Fedora uitschakelen

Dit is met mokutil snel te regelen. Voer het volgende uit en herstart om de wijziging definitief te maken:

1
sudo mokutil --disable-validation

Stap 2: Installeer RPMFusion pakketbronnen

Voordat je de driver en alle benodigde software kunt installeren moet je de pakketbronnen van RPMFusion installeren. Dit kan door de RPMFusion configuratiepagina te volgen, of door het volgende uit te voeren in een Terminal venster:

1
2
sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm
sudo dnf groupupdate core

Stap 3: Zorg dat je alle updates geïnstallerd hebt

Voordat je de drivers kunt installeren is het een zeer goed idee om ervoor te zorgen dat je systeem up-to-date is. Dit kan op meerdere manieren, maar de snelste en veiligste manier is als volgt:

1
sudo dnf offline-upgrade download && sudo dnf offline-upgrade reboot

Dit download de laatste updates en zet deze klaar voor installatie. Mochten er pakketten zijn die geüpdatet moeten worden zal het 2e commando de machine herstarten, de updates installeren, en weer herstarten. Hierna kun je doorgaan met het installeren van de drivers.

Stap 4: Installeer de driver

Nadat je de pakketbronnen en updates hebt geïnstalleerd kun je de drivers installeren. Voor de rest van de handleiding ga ik ervan uit dat je de meest recente driver kunt gebruiken, mocht dat niet zijn lees de nvidia howto pagina op de website van RPMFusion goed na.

Goed, het installeren de driver doe je met het volgende commando:

1
sudo dnf install akmod-nvidia

Heb je optioneel cuda/nvdev/nvenc ondersteuning nodig? Installeer dan ook het cuda pakket met het volgende commando:

1
sudo dnf install akmod-nvidia-cuda

Stap 5: Wacht met herstarten tot de driver compleet is geïnstalleerd

Deze stap gaat bij veel mensen fout. Na het installeren van de driver herstarten ze hun machine gelijk, waardoor deze niet totaal geïnstalleerd kan worden.

Het installeren van de driver met dnf (zoals beschreven in stap 3) is de helft van het verhaal. Dit installeert de driverbestanden maar zorgt er niet voor dat de driver gecompileerd wordt. Dit gebeurt hierna, helaas zonder hiervoor een indicatie wordt geggeven. Je kunt zien of de installatie afgerond is door het volgende uit te voeren:

1
modinfo -F version nvidia

Als dit de tekst ERROR: Module nvidia not found. teruggeeft is de driver nog niet helemaal geïnstalleerd. Herstart je machine pas als het commando hierboven iets anders teruggeft dan dat.