Wat is Linux?

Linux is een belangrijk stuk software voor een besturingssysteem: het zorgt ervoor dat software kan werken met hardware, en dat je iets nuttigs kunt doen met je computer.

Er is niet één versie van Linux, er zijn er meerdere. Deze versies worden ook wel distributies genoemd. Een paar van de bekendere zijn:

Waarom gebruik ik Linux en geen Windows, macOS of ChromeOS?

Ik ben als (klein) kind in aanraking gekomen met Linux en dit is altijd blijven hangen. In mijn puberteit heb ik besloten, op mijn eerste eigen computer, de sprong in het diepe te wagen en volledig over te stappen van (het toen net uitgebrachte) Windows Vista op Linux.

Die beslissing bleek vrij permanent, want inmiddels draaien mijn computers nog steeds Linux! Geen Ubuntu maar Fedora omdat dit beter aansluit bij wat ik met mijn computers doe en hoe ik ze het liefst gebruik. Ook heeft Fedora een pure versie van GNOME, zonder wijzigingen of andere grappen die door de makers van Ubuntu worden uitgehaald.

Cool! Moet ik nu ook Linux gaan gebruiken?

Alleen als je dit zelf wilt. Je moet gebruiken waar je je goed bij voelt en wat past bij de situatie. Linux kan veel, maar niet alles. Een voorbeeld wat vaak naar voren komt is het spelen van games, dat is een gebied waar Windows op dit moment nog heer en meester is, al zit hier wel (snel) verbetering in dankzij Valve en hun push voor Linux.

Hoe ziet dat er nu uit, dat Linux?

Linux applicatie overzicht