Home sweet home
Hier vind je meer informatie over wie ik ben en veel content over Fedora.
Hier vind je meer informatie over wie ik ben en veel content over Fedora.
Ik gebruik Fretboard een tijdje. Hier mijn bevindingen.
Fretboard is een applicatie voor gitaristen om akkoorden mee op te zoeken.
De interface van Fretboard is erg duidelijk en goed te gebruiken om een (of meerdere) akkoord(en) op te zoeken. Ook de mogelijkheid om varianten van het gekozen akkoord te bekijken is erg mooi meegenomen.
Niet elk akkoord is beschikbaar. Dat is voor mij nu het enige nadeel!
Ik houd hier helaas geen archief (meer) bij van mijn desktopachtergronden maar ik wissel vaker van achtergrond op mijn computer(s) dan sommige mensen van ondergoed wisselen. Als ik wat moois tegenkom op bijvoorbeeld unsplash dan is dat zo gedownload en opgeslagen als achtergrond.
En toch kom ik steeds weer terug bij dezelfde achtergrond. Eentje uit de stal van Apple uit Mac OSX Snow Leopard uit 2009: de (bekende) luipaard die de lens in kijkt.
Ik kwam vandaag een post tegen op HowToGeek die me aantrok, over of je Linux kunt gebruiken in 2024 zonder de terminal te (moeten) gebruiken.
Dit is nog steeds een van de meest voorkomende vooroordelen die er is over Linux; dat de terminal nog steeds iets is wat je moet kennen en gebruiken om het systeem te kunnen gebruiken. De post op HowToGeek laat zien dat dat anno 2024 allan niet meer het geval is, en heeft mij geïnspireerd om een Nederlandse versie te maken vanuit mijn oogpunt. Het grote verschil is dat de post Linux Mint als voorbeeld gebruikt, terwijl ik dat met Fedora doe. Zonder al teveel te verklappen: het eindresultaat is (vrijwel) hetzelfde.
Zoals je ziet is het thema van deze site weer anders. Het vorige thema was het toch nét niet voor mij, dus heb ik besloten het roer weer om te gooien, met het huidige thema als resultaat.
Nog niet alles is 100%, een van de dingen bijvoorbeeld is het kleurenschema in dark mode.
Ik heb voor nu de dark mode in zijn gehaald uit het design gehaald, dit werkte nog niet lekker.
Sinds de upgrade naar Fedora 40 ben ik tegen een bug aangelopen. Als de schermschaling > 100% is (dus op een 4k laptop, bijvoorbeeld) is de muiscursor in sommige applicaties gigantisch groot.
Dit blijkt een bug te zijn, waar gelukkig een workaround voor is. Voeg het volgende toe aan ~/.bashrc
en herstart je apparaat:
export NO_POINTER_VIEWPORT=1
Met de aankomende einddatum van Windows 10 en veel computers die in hun huidige staat nog prima meekunnen maar geen Windows 11 aankunnen is de vraag naar alternatieven steeds groter aan het worden.
Ik ben een informatiepakket / hulpmogelijkheid aan het bekijken voor het overstappen naar Linux, met als vorkeur Fedora omdat ik dat goed ken en ervan overtuigd ben dat dit voor het gros van de gebruikers meer dan voldoende zal zijn.
Ik ben een paar dagen geleden achter het bestaan van het gereedschap / de app cheat gekomen, wat een makkelijke manier is om veelgebruikte aanroepmanieren voor andere applicaties te onthouden voor jezelf.
Vaak is dit voor apps die je niet heel vaak gebruikt óf zoveel opties heeft dat je snel de weg kwijt bent. Een paar voorbeelden:
Een tool als cheat
is vrij nutteloos zonder zogenaamde cheatsheets. Die kun je vrij makkelijk zelf maken, maar er is ook een vrij groot al bestaand aanbod voor een aardig aantal programma’s. Bij veel distributies zijn deze community cheatsheets als los pakket te downloaden.
In de vorige iteratie van deze website had ik een enkel (belangrijk) stuk inhoud in het Nederlands én in het Engels beschikbaar, en kon je via een link in de header van de we website wisselen van taal.
Sinds deze versie online staat ben ik daarmee gestopt, om de volgende redenen:
Mocht ik in de toekomst horen dat dit toch gewenst is dan zal ik ernaar kijken!
Deze handleiding wordt momenteel herschreven. Kijk op een later tijdstip nog eens.
Lees Installeren van de Nvidia drivers via RPMFusion op Fedora verder »
Dit is een blog waarin ik de draak steek met mezelf en vooral het feit dat ook ik (ineens) een stuk ouder ben geworden. Tijd, waar ben je gebleven?
Toen ik begon met Linux was het nog niet zo’n soepel stuk software als nu. Het was toen echt veel meer het Widle Westen en daardoor gingen andere gebruikers ervan uit dat als je ergens (meestal op een forum, wie kent die nog?) om hulp vroeg voor een uitdaging dat je alles al gedaan had om éérst het probleem zelf op te lossen. Dat had als voordeel dat je vrij snel een redelijk intieme kennis kreeg van het systeem en alle hulpmiddelen die het bood en commando’s die je nodig had om bepaalde taken te kunnen doen.