Na een tijdje zoekende geweest te zijn naar een stille en toch snelle (U)SFF machine met een AMD Ryzen CPU ben ik de MinisForum EliteMini HX90 tegengekomen en deze besteld via hun magazijn in Duitsland.

Deze machine kwam binnen met 16GB SSD, en een 512GB SSD. Hier heb ik zelf twee (SATA) SSD’s bijgeprikt om mijn documenten op kwijt te kunnen, en ook heb ik meteen Fedora geïnstalleerd.

De verpakking waar de machine in binnenkwam was erg goed, veel goed isolerend materiaal wat ervoor zorgde dat de machine zonder schade is aangekomen.

Hardware upgrades

Toen ik de machine besteld had heb ik gelijk twee 2.5" SSD disks besteld van 1TB waar ik mijn thuismap op kwijt kon. Helaas kwamen deze wat later binnen toen de machine al binnen was en al geïnstalleerd was met Fedora.

Gelukkig is het verplaatsen van een BTRFS subvolume geen moeilijk kunstje en was dit na een paar minuten geregeld.

Het eerste (echte) gebruik

Ik heb de machine nu een tijdje in gebruik en het valt me op dat de machine heel stil is en erg snel. De CPU is een stevige, met genoeg RAM om serieus computer werk te kunnen doen.

Wat me ook (positief) opvalt is de stilte en de tijd die de machine nodig heeft om te booten. Ik heb machines gehad die er, om een of andere reden, lang over deden om op te starten (zelfs met SSD’s). Deze machine heeft dat niet, het lijkt er dus op dat MinisForum de firmware goed heeft afgesteld op de hardware, wat altijd een positief punt is.

Het oordeel tot nu toe

Deze machine heeft de kracht die ik zocht in een SFF PC met de stilte die ik verlangde. Voor mijn eisen en wensen voldoet deze machine prima en is mijn zoektocht naar de ideale SFF PC nu ten einde. De rest van de machines die ik gekocht heb in het afgelopen jaar staan inmiddels te koop, want deze worden niet veel meer gebruikt nu.

Mocht er iets veranderen dan zal ik deze blog updaten.