Het gerucht gaat dat AMD met nieuwe Threadripper (PRO) CPU’s gaat komen in de loop van dit jaar (september) volgens Hardware.info vandaag.

Als dit waar is zou dit mooi zijn. Ik ben namelijk aan het sparen / rondkijken voor een nieuwe PC, en met mijn wensen en eisen zijn veel cores met veel geheugenkanelen een erg fijn iets. Super hoge kloksnelheden heb ik niet zo heel veel aan, maar meer cores wél.

Het enige wat nog moet blijken is of het nieuwe AM5 platform voor deze CPU’s overweg kan met DDR5 en dan met 4 of 8 sticks tegelijk. Ik hoop het wel, en ik hoop dat op dat moment ook de kinderziektes eruit zijn met betrekking tot het aansturen van > 128GB RAM. Dat is met de huidige systemen (met AMD Ryzen CPU’s) een beetje een hoofdpijnpuntje op het moment. Even de kat uit de boom kijken dus.

Prijzen

Als de huidige Threadripper prijzen iets zeggen over de volgende generatie kan ik nu alvast zeggen dat ik een nier te koop heb. De prijs is niet echt voor consumenten, maar daar is het platform ook eigelijk niet voor. Ach, als de geruchten kloppen heb ik tot ongeveer september dit jaar om te sparen, dat moet een aardig eind komen dan, toch?

Update 23-03-2023 22:20

Volgens verschillende bronnen gaat AMD weer twee varianten introduceren: de HEDT variant en de workstation variant. Het verschil is het aantal RAM sloten én het aantal PCI sloten. Nog even de kat uit de boom kijken hoe dat zich gaat verhouden met bijvoorbeeld RAM compatibiliteit.