Ik ben sinds gisteren de eigenaar van een nieuw toetsenbord; een Keychron K4 Pro. Dit is een zogenaamd 96% mechanisch toetsenbord. Wat houd dat in? Het is een toetsenbord op 96% schaalgrootte van een “normaal” toetsenbord, compleet met numeriek deel.

Veel mechanische toetsenborden zijn 75%, waar je dus alle toetsen hebt behalve het numerieke eiland. Omdat ik dit stiekem toch veel gebruik zocht ik een toetsenbord wat dit heeft. Dan blijven er minder over dan je denkt, want blijkbaar is een toetsenbord mét numeriek eiland geen hot item.

Uitvoering

Keychron K4 Pro

Ik heb zelf de zwarte uitvoering met witte backlight en K Pro Red switches. Ik had zelf niet verwacht dat het zo lekker zou typen, omdat alle andere mechanische toetsenborden die ik heb of gehad heb allemaal (Cherry MX) blue switches hadden, en ik dat dus zo gewend was.

Het was in het begin even wennen, maar dat was hooguit een kwartiertje. Wat me vooral opvalt is dat dit toetsenbord véél stiller is dan mijn DASKeyboard 6 pro met Cherry MX Blue switches, al staan die erom bekend erg “lawaaierig” te zijn.

Oordeel tot nu toe

Het toetsenbord typt fantastisch. Het enige waar ik aan moet wennen is de schaal. Ik ben een 100% toetsenbord gewend en daar zijn de toetsen nét wat groter, wat er dus nu voor zorgt dat ik sommige toetsen verkeerd indruk.

Een ander puntje is de verlichting. Dit toetsenbord heeft verlichting met LEDjes die onderin zitten, wat erg vervelend is door de hoek waarin ik zit. Die schijnen dus récht m’n ogen in, iets wat mijn DASKeyboard niet had omdat die verlichting bovenin de toets zat. Maar goed, verlichting uit (met FN+tab) en klaar is Kees.