Fedora 38 Workstation met een nvidia geforce 3080 en Wayland
Mijn Fedora installatie met een 3080 op Wayland

Het is al ruime tijd zeer goed mogelijk om Wayland (Wikipedia) te draaien in combinatie met een nvidia videokaart. Dit heeft op mijn eigen systeem ook een lange tijd gewerkt, tot een paar maanden terug de optie (na een upgrade) ineens verdwenen was.

Nu heb ik in het verleden flink wat lopen sleutelen om te kijken of ik Wayland aan de praat kon krijgen voordat er officiƫle ondersteuning voor was vanuit nvidia. Ik dacht dat dit ermee te maken had, dus heb ik deze stappen zo goed en zo kwaad dit nog ging teruggedraaid (onthoud: houd goed bij wat je doet als je met je systeem gaat experimenteren!). Nadat dit terug was gedraaid had ik de optie weer om Wayland te gebruiken, maar helaas ging dit gepaard met een paar heel vervelende bugs, de grooste was dat het systeem draaide met ongeveer 1FPS.

Dat was niet werkbaar, dus teruggegaan naar de (oude) X11 sessie, die (gelukkig) nog wel werkte.

Hier baalde ik natuurlijk wel flink van, dus ik ben de afgelopen tijd bezig geweest om te kijken of ik iets kon doen om dit recht te trekken, want andere mensen met Fedora en dezelfde videokaart waren wel in staat Wayland te gebruiken. Na lang onderzoeken en configuraties testen bleek er iets bij mij toch niet goed te zitten, want Wayland bleef op 1FPS draaien.

Ik had het voorlopig al een beetje opgegeven. Toen kwam nvidia driver versie 535.54.03 uit en binnen via Software updates. Tot mijn verbazing was de mogelijkheid tot Wayland terug!

Na wat testwerk bleek het ook nog soepel te draaien, op een stabiel aantal frames, zonder poespas! Ik ben tevreden (screenshot).

Nu wat applicaties testen die erom bekendstaan niet erg goed met Wayland overweg te kunnen om te kijken of ik daar mijn steentje bij kan dragen.

Update 06-07-2023

Na een tijdje deze setup zo te gebruiken viel me op dat de meeste applicaties die ik draai probleemloos draaien. Er zijn 2 uitzonderingen:

  1. Steam
  2. Discord

Steam valt mee. Dat is bij het opstarten dat er heel even de achtergrond zichtbaar is (dat Steam dus “doorzichtig” is). Dat is na een seconde of 2 weg.

Discord is een ander verhaal. Dat ziet eruit alsof het een epileptische aanval krijgt af en toe, vooral als je van server of kanaal wisselt. Af en toe lijkt het ook alsof het tonen van tekst door stroop heen gaat en zit daar een goeie seconde (of meer) vertraging op.

Dit is omdat Discord nog steeds een (zwaar) verouderde versie van het Electron framework gebruikt voor de app, met alle risico’s en gevaren van dien.