Deja Dup en Pika Backup
Deja Dup en Pika Backup naast elkaar

Ik ben recent overgestapt van Deja Dup naar Pika Back-up voor het maken van backups van mijn data.

Waarom?

De vraag is waarom je overstapt van een belangrijke applicatie als een backup applicatie. Dit is omdat Deja Dup voor mij niet meer zo voldoet. Een tool als Pika maakt beter gebruik van moderne features van Linux. Ook is Deja Dup niet zo geschikt meer voor standaard gebruikers zoals ik in dit geval.

Het maken en bijhouden van backups is één ding, maar het makkelijk kunnen doorbladeren van je inhoud waar een backup van is en selectief bestanden en/of mappen terug kunnen zetten is voor mij een belangrijker iets. Dat is iets waar Deja Dup niet zo goed in is, in mijn ogen.

Wat is Deja Dup?

Deja Dup is een backup oplossing voor Linux die al een paar jaar meegaat. Het maakt onderhuids gebruik van Duplicity. Het doel ervan is om voor standaard gebruikers het backuppen van hun data zo makkelijk mogelijk te maken. In mijn ogen doet dit het goed en doet het wat het moet doen.

Voordelen Deja Dup

De voordelen (voor mij) van Deja Dup zijn:

Nadelen Deja Dup

De nadelen (voor mij) van Deja Dup zijn:

Wat is Pika Backup?

Pika Backup is een backup oplossing voor Linux die recent verschenen is. Het maakt onderhuids gebruik van de Borg backup tool, maar dan met een duidelijke gebruikersinterface en logische instellingen. Het doel ervan is om voor standaard gebruikers het backuppen van hun data zo makkelijk mogelijk te maken, net als Deja Dup. In mijn ogen doet dit het goed en doet het wat het moet doen.

Voordelen Pika Backup

De voordelen (voor mij) van Pika Backup zijn:

Nadelen Pika Backup

De nadelen (voor mij) van Pika Backup zijn:

Eindoordel

Tot nu toe was mijn ervaring met Deja Dup erg goed. De ervaring met Pika Backup tot nu toe is dit ook. Beiden hebben voor- en nadelen (zie hierboven), maar gezien de voor mij zwaarder wegende voordelen van Pika Backup ten opzichte van Deja Dup is het voor mij de moeite waard geweest om de overstap te maken.

Vooral het kunnen instellen in Pika wat er wel en niet meegenomen moet worden is voor mij een groot voordeel. Dit was in Deja-Dup ook in te stellen, maar dat was niet altijd even goed te doen en werkte ook vaker niet dan wel. Het resultaat was in die gevallen backups die vele malen groter waren dan nodig, en dus ook meer ruimte in beslagen nemen en langer duren om te verwerken.