Allereerst gelukkig nieuwjaar gewenst! Bij deze een (kort) overzicht van 2023, nu 2024 net begonnen is. 2023 was een vreemd jaar voor mij, en ik hoop dat 2024 beter zal gaan. Het was een jaar met best veel dieptepunten, maar ook wel een paar hoogtepunten.

Vrijwilligerswerk

Sinds (ongeveer) begin 2023 ben ik als digitale vrijwilliger werkzaam bij de Bibliotheek West-Brabant. Ik doe voornamelijk ouderen en beginners met een computer helpen bij onder andere de computercursus die wij aanbieden.

Nu ik dit wat langer doe ben ik me gaan beseffen dat het lesgeven stiekem toch wel iets is waar ik voldoening uit haal en dit is iets wat ik wil verdiepen in 2024. Misschien zelfs een baan in gaan vinden, wie weet.

Vooral het besef dat je iemand ergens mee hebt kunnen helpen waar die persoon mogelijk al een hele tijd mee loopt te worstelen is iets wat me veel voldoening geeft. Het kunnen wegnemen van stress, en het spreekwoordelijke kwartje zien vallen, dat is een goed gevoel.

Linux

In 2023 is er meer en meer geschreven door “conventionele media” over Linux. Vooral na medio septermber, toen duidelijk werd dat Microsoft de eisen voor Windows 11 in stand hield en dat Windows 10 in 2024 EOL (End-Of-Life) zou gaan worden. Met de huidige computer markt zou dat betekenen dat er wereldwijd zo’n 240 miljoen computers op de schroothoop belanden als mensen Windows 11 zouden willen draaien.

Veel media pikte dit op en schonken enige aandacht aan verschillende Linuxdistributies, die dit “probleem” allemaal niet hebben en die voor het gros van de mensen ook prima aansluiten bij de wensen en eisen. Ik ben benieuwd hoe dit verder uit gaat pakken in het nieuwe jaar.

Framework 13

Tegen het einde van het jaar kreeg ik, na best lang wachten, mijn Framework 13 AMD binnen en het was het wachten meer dan waard! Als je daar mneer over wilt lezen zie alle inhoud met de “framework” tag.

Overige zaken

In andere opzichten was 2023 een veelbewogen jaar. In de politiek is er aardig wat verschoven. Ook met andere zaken gaat er in 2024 veel veranderen, en niet altijd voor het goede. Toeslagen is daar een mooi voorbeeld van, net als zorgkosten. Dat laatste gaat voor veel mensen in 2024 (flink) stijgen, terwijl het salaris van de meeste mensen niet meestijgt.

Dat is, voor mij, wel een waarschuwing dat het de verkeerde kant opgaat. Als “we” niet uitkijken gaan we de Amerikaanse kant op, en dan vraag ik me af of we dat echt moeten willen in Nederland? Lijkt mij niet, toch?