Ik ben al een tijdje aan het kijken en sparen voor een nieuwe vaste computer aangezien mijn huidige systeem al bijna 10 jaar oud is, en het wel tijd wordt voor wat nieuws.

Nu zou ik, denk ik, best zelf mijn eigen PC kunnen bouwen maar iets in me weerhoud me daarvan. Waarom? Garantie, om maar wat te noemen. Dus ben ik met wat onderzoek bezig naar PC bouwers in Nederland. En dat zijn er eigelijk niet zoveel. Hier lees je mijn reis tot nu toe.

Welke onderdelen wil ik?

Om met de basis maar te beginnen: welke onderdelen wil ik voor in mijn computer?

De prijs op Tweakers voor de losse onderdelen is €2.412,73. Ik ben benieuwd wat de prijs zal zijn bij de bouwers hieronder.

Nu zal het mogelijk zo zijn dat niet elke bouwer alle onderdelen heeft, dus als dat niet mogelijk is zet ik dat erbij en welke onderdelen er vervangen zijn.

Welke bouwers zijn er?

Daarna nog een belangrijke vraag: welke winkels bieden deze dienst aan? Ik ben tot nu doe deze tegengekomen:

Ja, ik weet dat er meer zijn, maar wat me opvalt is dat de meeste zich richten op de gaming markt. Die vallen voor mij dus af, want mijn computer zal voornamelijk gebruikt worden voor andere zaken. Ik game wel, maar dat is niet de hoofdbestaandsreden van mijn computer.

BTO

BTO bied als basis de X-Desk X04-D5 aan. Alle onderdelen zijn beschikbaar, maar ik heb wel één upgrade gedaan: het RAM is 4 x 32GB voor een totaal van 128GB.

Dan het meest schokkende punt: de prijs. BTO rekent hiervoor met droge ogen €4.461,00 (inclusief BTW). Dat is, uh, wel een érg groot verschil met de losse onderdelen en het zelf in elkaar zetten. Ik weet niet of de gemoedsrust van garantie e.d me meer dan €2.000 waard is als ik eerlijk ben.

Alternate

Alternate heeft, zover ik kan zien, geen basissystemen die je verder kunt aanpassen en/of uitbreiden, maar ze hebben wél een PC builder waar je je eigen systeem kunt samenstellen. Deze builder is wel goed vormgegeven. Eens kijken hoever ik kom en wat de prijs is.

De kast die ik wil is niet beschikbaar, dus vandaar dat ik een andere kast gekozen heb. Ook de keuze voor SSDs is niet meer helemaal actueel, ik moet mijn eisenpakket aanpassen zie ik.

De kosten voor de onderdelen plus asemblage bij Alternate is €3.171,20. Dat is niet goedkoop, maar beduidend minder dan bij BTO.

Conclusie

Het zelf bouwen van je eigen computer is, zoals je ziet, vaak (veel) goedkoper dan het laten doen. Je hebt dan geen garantie, maar de vraag is: hoeveel is garantie je waard? Ik moet er zelf nog héél goed over nadenken wat ik nu precies ga doen en wat de verstandigste keuze is. Ook ga ik denk ik mijn eisen en wensen aanpassen gezien de (momenteel dalende) prijs van flashgeheugen en SSD’s.