Met deze blog beschrijf ik de dingen die ik doe na een (verse) Fedora installatie om deze gereed te maken voor mijn eisen en wensen. Zoals bij meer dingen zijn er meerdere wegen naar Rome om de dingen in deze handleiding/blog gedaan te krijgen, dus post ik waar nodig de (terminal) commando’s om dit te doen. Waarom? Omdat die voor élke versie van Fedora werken en hetzelfde doen. Dat maakt het voor zowel jou als mij makkelijker.

RPMFusion installeren

Normaal doe ik als eerste updaten voor de software op mijn computer. Nu niet. Het eerste wat ik nu doe is het installeren van RPMFusion voor extra dingen die Fedora om wat voor reden dan ook niet kan meeleveren. Om dit te doen volg ik de RPMFusion configuratie pagina.

Multimedia software installeren

Na het installeren van RPMFusion is er ook meer software beschikbaar voor het afspelen van muziek- en videobestanden. Niet elke machine die ik heb heeft dit nodig, maar de meeste wel. Hoe je dit installeert staat uitgelegd op de Multimedia Howto pagina van RPMFUsion. Ook installeer ik VLC Media Player om de muziek- en videobestanden (soepel) af te kunnen spelen.

Updaten

Na het installeren van Fedora en het installeren en configureren van RPMFusion is het controleren op en installeren van (software)updates. Dit kun je op meerdere manieren doen, via de commandline gaat het als volgt:

sudo dnf offline-upgrade download
sudo dnf offline-upgrade reboot

Installeren Night Theme Switcher GNOME extensie

Sinds GNOME 44 heeft GNOME een lichte en een donkere modus waar je als gebruiker tussen kunt schakelen wanneer je wilt. Andere systemen hebben deze mogelijkheid ook maar hebben als extratje dat dit automatisch omschakelt tussen de lichte en donkere modus als het donker is buiten. Dat mist GNOME nu nog, maar gelukkig is er een systeemextensie voor die dit kan. Dit is momenteel de enige GNOME extensie die ik installeer.

Installeren Flathub

Flathub is een bron voor Linux applicaties die steeds populairder wordt omdat het dé manier is om Linux applicaties te kunnen maken voor élke distributie zowat. Fedora komt standaard met Flatpak geïnstalleerd, maar zonder Flathub als bron. Om dat aan te pakken volg de stappen op de website van Flathub voor Fedora. Klaar.

Zoeken van een leuke achtergrond

Ik zie mijn achtergrond niet zo heel veel in een dag, maar áls ik deze dan zie wil ik wel wat leuks hebben om naar te kijken. Hiervoor gebruik ik Unsplash.

Installeren van bepaalde applicaties

Ik denk dat iedereeen wel bepaalde favorieten heeft qua applicaties die hij/zij graag gebruikt. Zo ook voor mij.