Deze pagina bevat een overzicht van alle software die ik gebruik en waarom ik bepaalde software wel of niet gebruik.

De software die hier genoemd word staat niet gesorteerd en is toegevoegd wanneer ik me besefte dat ik iets miste, of toen ik wat nieuws ben gaan gebruiken. Het is dus niet het meest overzichtelijke lijstje ooit.

Besturingssystemen

Als hoofd besturingssysteem gebruik ik Fedora Workstation op desktops en laptops. Zoals in over mij te lezen is ben ik al lange tijd een Linux gebruiker, naar volle tevredenheid.

Naast Fedora gebruik ik af en toe ook macOS op een Apple laptop. Dit is niet mijn hoofdsysteem, dus echt super intensief gebruik ik het niet. Mijn telefoon draait op Android.

Webbrowser

Een van de meest gebruikte stukken software deze tijd. Ik gebruik nu weer Firefox, na een hele lange tijd een Google Chrome gebruiker geweest te zijn. Ik ben weer teruggegaan naar Firefox nadat Google een aantal updates voor Chrome uitbracht met functies die ik niet (wens) te gebruiken. Ook ging het gebruik van Google diensten me steeds meer dwarszitten, en de snelheid die Chrome in het prille begin had ten opzichte van andere browsers was er ook uit. Voor mij was het dus toen eigelijk een eitje om over te stappen.

E-mail

Voor het lezen en schrijven van e-mails gebruik ik (sinds kort weer) Mozilla Thunderbird, maar alleen op mijn hoofdcomputer. Op de rest gebruik ik de webmail dienst die mijn e-mailprovider bied. Andere mailboxen die ik heb gaan via Google (gmail), dus daar gebruik ik de gmail website voor. Dat vind ik het fijnst werken voor gmail accounts.

Audio/video software

Vaak luister ik naar zaken via YouTube. Spotify heb ik een tijdje ook gebruikt, maar veel van mijn muziekvoorkeuren was niet beschikbaar.

Buiten YouTube (dus de webbrowser) gebruik ik GNOME Muziek. Op mijn hoofdcomputer gebruik ik nog steeds Rhythmbox, maar de transitie naar GNOME Muziek is al wel ingezet. Het is me opgevallen dat GNOME Muziek af en toe wat moeite lijkt te hebben met echt grote muziekcollecties, zoals op mijn hoofdcomputer het geval is. Vandaar dat Rhythmbox daar nog steeds de hoofdspeler is, tot GNOME Muziek dat euvel niet meer heeft.

GNOME Muziek

Voor het afspelen van video’s (buiten streamingdiensten zoals Netflix om) gebruik ik VLC Mediaplayer. Deze speler ben ik jaren geleden tegengekomen en dit bevalt nog steeds zo goed dat ik geen reden zie om over te stappen op iets anders. VLC speelt, nog steeds, alles onder de zon zonder klachten af.

Brandprogramma / ISO naar USB stick schrijven

Voor het maken van opstartbare USB sticks met Fedora gebruik ik of Fedora Media Writer of Impression.

Impression en Fedora Media Writer

Te doen lijstjes

Voor het bijhouden van taken en korte lijstjes gebruik ik Errands. Ik heb er expres voor gekozen een tool te gebruiken die geen online synchronisatiemogeljikheden bied, puur omdat ik dit niet nodig heb. Een lijstje is bij mij maximaal een dag oud, en daarna niet meer nodig. Het synchroniseren met een onlinedienst heeft voor mij dus geen zin, en geen toegevoegde waarde.

Errands

Agenda / kalender

Voor het bijhouden van mijn afspraken en andere tijdsgebonden zaken gebruik ik (de ingebouwde) GNOME Agenda met een synchronisatie met mijn Google account.

Kantoorsoftware

Hiervoor gebruik ik LibreOffice, en voor het schrijven van handleidingen gebruik ik, indien nodig, Setzer.

Configuratiebestanden / code

Voor het schrijven van code en/of het bewerken van (systeem)configuratiebestanden gebruik ik GNOME Builder of GNOME Tekstbewerker. Builder is meer voor de grote / complexere taken waar Tekstbewerker niet (goed) mee overweg kan.

Terminalemulator

Het is een beetje een vooroordeel, maar een van de dingen die ik stiekem toch veel gebruik is een terminalemulator. In mijn geval gebruik ik Ptyxis. Het spreekwoord old habits die hard is hier wel van toepassing, ja.

Ptyxis

Backups

Voor het maken en beheren van backups van computers gebruik ik Pika Backup. Meer informatie is te vinden in het blog waar ik de overstap op Pika bespreek.